ISTINA O CHEAT DAY-u

Cheat day možemo definirati kao dan u kojem se zadani plan prehrane stavlja na čekanje radi unosa "zabranjene" hrane bez obzira na količinu ili nutritivni sastav.

Recimo da ste šest od sedam dana u tjednu u deficitu od 300 kcal, jedan dan odlučite izaći van s prijateljima i opustiti se. Tokom izlaska pretjerate i uđete u kalorijski suficit od 2000 kcal kroz hranu i piće. Kada sve stavite na papir i zbrojite i oduzmete, ispada da ste u suficitu sa kalorijama, a proteklih šest dana ste bacilli u vodu. Ovakav stil “varanja” nije održiv i vjerojatno će imati negativne posljedice na vaše ciljeve.



Cheat meal/day treba biti isplaniran kao dio zadanog plana prehrane. S obzirom da jednim obrokom unosimo više kalorija nego inače, ostale obroke treba regulirati sukladno tome. Ukoliko znamo da imamo večeru s prijateljima i da ćemo jesti kalorijski bogatiju hranu, tokom dana ćemo jesti obroke manje kalorijske vrijednosti kako bi na kraju bili u deficitu sa kalorijama.

U radu s klijentima koristim formulu 80% (ili više) kalorija iz nutritivno bogate “clean” hrane, a 20% (ili manje) kalorija iz nutritivno siromašne “junk” hrane. Na taj način svi klijenti imaju prostora da u svoj zadani dnevni unos kalorija ubace nešto od svoje omiljene hrane (nema zabranjene hrane), a da u isto vrijeme ostvarujemo ciljeve koje smo odredili na početku suradnje.

Dali je cheat day dobar ili loš odabir zavisi kako je isplaniran i usklađen s vašim ciljevima. Ukoliko služi kao izgovor za prejedanje i pretjeran unos nutritivno siromašne hrane poništit će vaš napredak i otežati ostvarivanje ciljeva. Planiranjem takvog obroka i pametnim odabirom namirnica, olakšat ćete zahtjeve vašeg režima prehrane i samim time će vam pridržavanje biti lakše.