RECEPT ZA DUGOVJEČNOST

JEDI PUNO POVRĆA 🥦
Redovan unos povrća se pokazao kao efikasan način za suzbijanje i liječenje raznih bolesti. Pozitivno utječe na zdravlje probavnog trakta, smanjuje rizik od srčanog udara, anemije, određenih tipova raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa. Mahunarke su izvor esencijalnih aminokiselina, dok lisnato povrće obiluje vlaknima potrebnima za optimalnu funkciju probavnog trakta. Šparoge, brokula i paprika obiluju vitaminom C koji jača krvne žile, štiti tijelo od infekcija i pospješuje razgradnju željeza u krvi.

KREĆI SE VIŠE 🏃⠀
Ljudsko tijelo je dizajnirano za pokret i odlično se prilagođava uvjetima u koje ga postavimo, pa se tako prilagođava i NEkretanju što može uroditi ukočenim zglobovima, smanjenim količinama energije i povećanom riziku od kroničnih bolesti. ⠀
Kretanje i umjerena tjelovježba su bitan faktor u očuvanju zdravlja i usporavanju procesa starenja. Aerobne aktivnosti poput trčanja ili vožnje biciklom pozitivno utječu na funkcioniranje kardiovaskularnog i centralnog živčanog sustava, a trening s vanjskim opterećenjem se pokazao učinkovit u povećanju gustoće kostiju i samim time u borbi protiv osteoporoze.



SPAVAJ 7-9 SATI 😴
Manjak sna ima posljedice na psihološke i fiziološke funkcije organizma, a neke od njih su: umor, povišeni krvni tlak, manjak koncentracije, razdražljivost i depresija.
Higijena spavanja temelji se na formiranju zdravih navika koje će vam omogućiti da se dobro naspavate. Preporučujem da smanjite unos kofeina u posljepodnevnim satima, redovito se krećite i vježbajte, držite se ustaljenog rasporeda spavanja i buđenja, ne jedite velike i teške obroke netom prije spavanja, izbjegavajte elektroničke uređaje 30-60 minuta prije (izazivaju mentalnu stimulaciju i otežavaju opuštanje).

MAKNI SE OD POROKA 🚬
Večina poroka osim što ostavlja posljedice na zdravlje pojedinca, nerijetko stvara društvene i obiteljske probleme.
Nitko vam neće govoriti što smijete činiti, međutim uzmite u obzir sve posljedice koji poroci mogu imati na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Budite umjereni u svemu.