TOP 6 NAMIRNICA ZA MRŠAVLJENJE

TOP 6 NAMIRNICA ZA MRŠAVLJENJE po mom izboru.

Još jednom napominjem da ne bi bilo zabune... Ako ste u kalorijskom suficitu nećete gubiti kilograme bez obzira na to što konzumirate neke od ovih namirnica 😉Želimo li ostvariti ciljeve gubitka viška kilograma ili dobivanja mišićne mase, prehrana će odigrati veliku ulogu. Glavni preduvjet prilikom skidanja kilograma nam je kalorijski deficit.

Ograničavanjem unosa kalorija se izlažemo riziku smanjenog unosa mikronutrijenata i samim time zdravoj funkciji organizma.

Namirnice biljnog podrijetla poput voća i povrća nutritivno su bogate, a sadržavaju mali broj kalorija na veliki volumen te su idealan izbor u procesu mršavljenja. Vlakna koja sadržavaju pospješuju osjećaj sitosti i reguliraju rad probavnog trakta.

Krastavac sadrži 95% vode i pomaže u hidrataciji tijela. Uz vlakna koja reguliraju probavu i daju osjećaj sitosti sadrži vitamin K nužan za zdravlje kostiju i vitamin A koji pomaže u regulaciji funkcije vitalnih organa i imuniteta.

Grejp je nutritivno bogata namirnica s obzirom na relativno nisku kalorijsku vrijednost (na 100g). Kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina C koji je potreban tijelu za proizvodnju kolagena kao nužan faktor u zdravlju kože, kose i noktiju..., vitamina A i željezo koje ima ulogu u prenošenju kisika iz pluća u ostatak tijela.

Lubenica dolazi iz iste porodice biljaka kao i krastavac, a sadrži 90% vode i osigurava tijelu elektrolite poput kalija. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira tlak i može ublažiti simptome erektilne disfunkcije.

Za razliku od ostalog povrća, brokula ima relativno visok udio proteina koji čine 29% krute tvari. Međutim s obzirom na veliki postotak vode koje sadrži na 100g brokula sadrži tek 3g proteina. Bez obzira na to bogata je mnogim nutrijentima uključujući vlakna, željezo, vitamin C, vitamin K i kalij koji je pogodan za regulaciju krvnog tlaka i prevenciju srčanih bolesti.

Šparoga je unatoč niskoj kalorijskoj vrijednosti jedna od nutritivno najbogatijih namirnica. Sadrži vlakna (regulira probavu, osjećaj sitosti), vitamin C (pomaže apsorpciji željeza u krvi), vitamin A (jača imunitet), vitamin K (potiče zdravlje kostiju), vitamin E (regulira krvni tlak), kalij (zdravlje srca), fosfor (obnavlja oštećena tkiva) i folnu kiselinu (vitamin B9) koji pomože u zdravom rastu i razvoju djeteta u ranim stadijima trudnoće.

Jabuka s obzirom na svoj sastav koji ima visok postotak vode i vlakana potiče osjećaj sitosti te regulira apetit što će vam pomoći u skidanju kila. Uz vitamin C sadrži i vitamin B1 potreban za rast i razvoj tkiva te vitamin B6 koji je ključan u sintezi proteina. Bogata je i polifenolima, grupom antioksidansa koji pomažu u cirkulaciji, smanjuju kronične upale i kontroliraju razinu šećera u krvi.